I dag så på filmen "The Great Gatsby" (The Great Gatsby - Trailer). Filmen handlet for det meste om livet til Gatsby (New York i 1920-tallet), men vi kunne se store forskjeller på de rike og de fattige i samfunnet på 1920-tallet. Jeg skal ta for meg den økonomiske utviklingen som skjedde på 1920- tallet i USA.
Økonomisk Utvikling - 1920-tallet.
Økonomien i USA var veldig bra på 1920- tallet. Mange andre land trengte økonomisk hjelp fra USA, for det har nettopp vært 1. verdenskrig og alle land som deltok i krigen har nettopp gått tapt veldig mye, men også den økonomiske delen. USA hadde veldig bra utvikling i det industrielle og den tekniske delen og var i stand til å gi bort store lån til land som nettopp hadde mistet mye i krigen.Mens andre land valuta ble målt i dollar eller gull, gikk pengeverdien ned for de europeiske land, spesielt for Tyskland. Dette skapte store økonomiske problemer innenfor landet. Tyskland måtte trykke ned mer penger for å skylde andre land det de hadde tapt under 1.verdenskrig, men verdien sank. I november 1923 var 1 dollar verdt 4 milliarder tyske mark.
Etterhvert klarte statene å stabilisere pengeverdien og det ble bedre i europeiske land. Men det ble økt arbeidsledighet i de landene. Folk begynte å kjøpe maskiner til å drive med jordbruk og dermed trengte folk mindre arbeidere.
"Black Tuesday" & "The Great Depresion"
Tirsdag 29. oktober. 1929, gikk økonomien ned og mange millioner av dollar ble tapt. USA opplevde en voldsom aksjespekulasjon fordi der var så lett å få lån i banken for å kjøpe aksjer. Bankene ønsket å få tilbake pengene og dermed måtte aksjeeiere selge bort det de eide for å betale tilbake til banken. Men det hjalp ikke særlig, for mange kunne ikke betale tilbake. Nedgangen førte til at mange amerikanske markedet fikk økonomiske kriser som børskrakket skapte. USA krevde pengene som de hadde lånt bort til andre land (pga 1.verdenskrig) på kort tid, men ikke alle kunne betale alt tilbake. Dermed ble verdien for pengen redusert, produksjoner av varene ble redusert, handelen ble redusert, omsetningen ble redusert og inntekten ble redusert. Dette førte til da større arbeidsledighet i land. Rundt året 1930 var 44 % av tyskerne arbeidsledige.
Land rundt omkring i verden begynte å produsere ting som var nødvendige for dem selv og andre land. Land produserte biler, radioer og mange andre ting som førte til den sosiale, kulturelle og den politiske utviklingen i andre land.
http://s4.hubimg.com/u/4726739_f520.jpg |