søndag 23. mars 2014

Tidlig nytid i Norge, sett gjennom tolltall

Hei,
idag fikk vi besøk av Ragnhild som introduserte en database på varer som ble både ble importert og eksportert fra Norge.

Mellom 1700-tallet og 1800-tallet var Norge rik på jordbruk, skogbruk, og fiskehandel. Etter 1815 var norsk jordbruk i sterk vekst og dermed ble import av matvarer mindre. Det ble mest dyrket poteter og korn på norske jord. Samtidig kunne man også se veksten i fiskerier. Produksjonene var rettet mot markedet, hvor man kunne kjøpe varer man ikke kunne dyrke selv eller hvor man kunne selge varer man produserte masse av.

Jeg har valgt å forske på produkter i eksportlistene fra http://toll.lokalhistorie.no/, hvor jeg skal prøve å finne de samme produktene i listene for ulike år. Samtidig skal jeg se om jeg kan se en forandring i mengdene som ble eksportert.

Jeg har valgt å se på poteter og i følge historie boka importerte Norge poteter fra andre land i Europa (og Europa importerte potetene fra latin-Amerika) fra midten av 1700-tallet (s.60). Dette stemmer med databasene.Databasene forteller oss om at Norge har importert poteter siden 1786 og helt fram til 1794. De har importert potetene i tønner som enhet (dvs. vet ikke hvor mange kg.) Steder som potene ble importert inn til er: Bergen, Trondheim, Christiania, Kristiansand & Risør. I år 1792 ble potetene importert i riksdaler som enhet til Trondheim.
Tallene går litt opp og ned men det man ser tydelig er at mengden av vare blir mindre. En av årsakene kan jo være at kanskje Norge begynte å produsere varene selv.

Potetene var en av mange viktige varer som ble importert til Norge. C-vitaminet i potetene var viktig matkilde for den norske befolkningen, og dermed importerte de masse poteter fra andre land på 1700-tallet. Og den dag i dag har poteter vært med i norsk kosthold.

Med informasjoner fra tollsiden ser vi mange forskjellige produkter som ble både importert og eksportert til og fra Norge. Vi ser også hvor mange varer som ble importert og de fleste produktene begynte Norge å dyrke selv etter noen år. Dette viser også oss hvilken land Norge fikk kontakt med selv om Norge var i union med Danmark.

Poteter